![]() | RYBACIA KUCHYŇA |
|
Nože sú rôzne, tak ako aj potraviny, ktoré nimi režeme. Odlišujú sa od seba veľkosťou, povrchovou úpravou rukoväte, tvarom čepele a ostria. Veľmi vhodná je nešmykľavá úprava rukoväte noža. Každý nôž je určený pre iné použitie, je len na vás, ktorý sa stane vašim "obľúbeným". Hlavným faktorom pri výbere noža na ktorúkoľvek činnosť v kuchyni je Vaše osobné uprednostnenie toho ktorého noža. Nože ukladáme jednotlivo, aby sa ostrím nedotýkali iného kuchynského náčinia. Ostríme ich brúsnym kameňom a pri používaní doostrujeme ocielkou.•Nôž na čistenie ovocia a zeleniny (peeling) • Nôž na zeleninu (vegetable) • Nôž na čistenie a rezanie (paring) • Nôž na rajčiny (tomato) (Môžeme použiť ako pilku na rezanie kostí alebo v prípade núdze na rezanie klincov) • Nôž na rezanie (slicing) V niektorých prípadoch je tento nôž kombinovaný s nožom na rajčiny, pílkovité ostrie je na chrbte noža, špička je tiež rozdvojená. • Stejkový nôž (steak) • Nôž na oddeľovanie mäsa od kostí (boning) • Filetovací nôž (filleting) • Nôž na jemné rezanie (slicing) • Kuchársky nôž (chef's) pevný nôž so špičkou v strede. Tvarom pripomína univerzálny nôž, ale funkcia je úplne iná. Široká a ťažká čepeľ dovoľuje sekať kapustu, zeleninu, zelenú vňať, čistiť a krájať zeleninu, rezať tenké plátky....• Ázijský (alebo čínsky) kuchársky nôž (santoku) na rozdiel od bežného noža je ostrie spustené dolu a rezacia hrana je priamejšia. Trochu pripomína sekáč. Ťažisko je posunuté dopredu a úder je pri sekaní trochu silnejší, čepeľ je dostatočne ťažká na preseknutie kostí, ale aj dostatočne tenká na odrezanie plátku melóna.
|